Bankacılık işlemleri nelerdir? Bankacılık işlemleri deyince aklınıza ilk ne geliyor? Benim aklıma ilk kredi, kredi kartı borcu gibi şeyler geliyor. Eminim sizin de öyle şeyler geliyordur.Bankaların en büyük yardımcıları ise minik birer banka gibi işlev gören, hemen hemen tüm bankacılık işlemlerini kolayca yapabildiğimiz ATM’ler dir. Atm ile ödeme, atm ile para gönderme, atm ile havale yapma , atm para çekme , atm para yatırma , atm ile yapılan işlemlerden sadece ilk anda aklımıza gelenler.Atm ile işlem yaparken bazen kartınızın yanınızda olmasına gerek yok.Mesela atmden kartsız para yatırma işlemi de oldukça kolay işlemlerden biri. Bazı ödeme işlemleri de atmlerden yapılabiliyor örneğin Atm ile para yatırılan bahis siteleri bile var.
Atmlerden Hangi Bankacılık İşlemlerini Yapabiliriz?
Bankacılık işlemlerini bankanıza giderek saatlerce sıra bekleyerek de yapabileceğiniz gibi dışarı da bulunan atmlerden de rahatlıkla yapabilirsiniz. Fakat öncelikle bu atmlerde dikkat etmeniz gereken durum para yatırılan ve para alınan bölümlerin arızalı olmamasıdır. Bunun haricinde çok da bir oyun dönmemektedir. Atmlerde kredi kartınızın borcunu rahatlıkla ödeyebilirsiniz. Makbuzunuzu da alabilirsiniz. Kartınıza ait olan hesap dökümünü makbuz olarak alabilir ve hangi tarihte hangi paranın yattığını ve çekildiğini rahatlıkla görebilirsiniz. Bunu da makbuz olarak vermesi büyük bir avantaj.Arkanızda sırasını beklerken sizlere sinirlenmemeleri için makbuzu alıp sonra da bakabilirsiniz.
Atmlerden paranızı çekebilirsiniz. Borcunuzun ne kadar kaldığını öğrenebilirsiniz. Atmler bankaların küçük hallerinin dışarıya yapılmış halidir. Hem işinizi kolaylaştırır hem de sıra beklemenizi önler. Evet, atmlerden kredi çekme gibi bir işlem yapamazsınız ama onun haricinde kalan işlemleri rahatlıkla yapabilirsiniz. Kredi kartınızın ya da banka kartınızın ıban numarasını da makbuz halinde alabilirsiniz.
Şu ayrıntıya da dikkat çekmek istiyorum. Çoğu kişi tarafından bilinen bir özellik değildir. Atmlerden aldığınız makbuzları saklamanız gerekiyor ise fotokopisini çekmelisiniz. Çünkü atm makbuzlarında kullanılan mürekkep zamanla uçuyor ve etkisi kalmıyor. Kullanmanız gereken zamanda makbuza baktığınızda boş bir kâğıt görmek istemiyorsanız fotokopi ile kopyasını saklamanız faydalı olur.
Atm hataları
Atm para yuttu ne yapmalıyım? diye soranları duyar gibiyim. atm para yuttu , atm para sıkıştı , atm paramı vermedi , atm paramı yırttı diyenler de az değil tabii.
Elbete böyle bir durumda ilk yapacağınız şey , atm’den ayrılmadan ilgili bankanın müşteri hizmetlerini aramak.Özellikle işlem saati ve hatalı yapılan işlem miktarı çok önemli.Atm paranızı vermediyse ya da atm yanlış para verdiyse telaşlanmayın.Müşteri hizmetlerini arayıp atm’nin adres bilgilerini verin ve o atm ile ilgilenen şubeyi öğrenin. Atm den sorumlu şube günlük olarak atm de yapılan işlemi, yatırılan ve çekilen nakit tutarlarını kayıt altında tutar. Sizin işleminize kadar yapılan işlemlerde bir nevi gelir gider farkı hesaplaması yaparak , o anki atmdeki nakit miktarı ile karşılaştırıp sizin işleminizde hata polup olmadığını onlar da farkeder ve gerekli evrakları hazırlayıp size paranızı iade ederler.
Dediğimiz gibi atm para yuttu , atm para sıkıştı , atm paramı vermedi , atm paramı yırttı diye telaş etmeyin, bankaların mükemmel ötesi kontrol sistemleri sadece kendileri için kurulmuş değil.